Plánování realizace kuchyně a jednotlivých kroků je důležité, abyste se vyhnuli zbytečným chybám a předešli zklamáním. K celému procesu je však dobré přistupovat komplexně a přizvat si i odbornou pomoc. Nakonec vám bude v kuchyni dobře a poslouží vám mnoho let.
Předtím než si začnete bod po bodu plánovat, je třeba si utřídit vaše představy a zvyklosti. Odpovězte si na několik důležitých otázek: Vaříte rádi nebo neradi? Připravujete teplé jídlo každý den, nebo jen občas? Kolik členů domácnosti se v kuchyni pohybuje? Pořádáte často velké rodinné posezení, nebo zvete ke stolu jen pár přátel? Děláte si rádi zásoby a uděláte jeden velký nákup za týden, nebo častěji chodíte na menší nákupy? Jste zvyklí stolovat u velkého jídelního stolu, nebo jíte přímo v kuchyni? Po zodpovězení těchto otázek si ujasníte, jak velkou kuchyň potřebujete. Pokud máte rádi zásoby, myslete na samostatnou komoru, v opačném případě vám stačí potravinová skříň.
Hlavní roli sehrává dispozice prostoru, tedy rozložení jednotlivých místností, jejich vzájemná provázanost a orientace na světové strany. Správná dispozice by měla být logická a zejména funkční. Kuchyň je nejvhodnější umístit na severní, případně severovýchodní stranu, protože teplo, které vzniká při vaření, by se na světlé straně ještě více znásobilo.
Aby byla kuchyň funkční, je důležité správné rozvržení jejích hlavních zón - zóny skladování, pracovní zóny, zóny pro vaření a pečení a zóny mytí. Jednotlivé zóny je ideální umísti do pomyslného trojúhelníku tak, aby byly od sebe vzdáleny jen pár kroků, přičemž ve středu tohoto trojúhelníku by se měla nacházet pracovní zóna spolu se zónou odkládání nádobí. Součet vzdáleností mezi varnou deskou, chladničkou a dřezem by neměl být kratší než 4 a delší než 7 metrů.
Co je nejpodstatnější? Přechod mezi dvěma částmi linky by měl mít šířku více než jeden metr a mezi linkou a ostrůvkem by mělo být 90 centimetrů, pokud se bude v kuchyni pohybovat jeden kuchař. Pro kuchaře dva je pak už potřeba minimálně 1,2 metrů. V případě malých kuchyní je potřebná vzdálenost mezi protilehlými stěnami 2 metry. Výška pracovní plochy a horních skříněk se odvozuje od vaší vlastní výšky a zvyklostí.
Už při projektu domu/bytu doporučuji mít jasnou představu o tom, kde bude nejvhodnější umístění přívodu vody (i pro myčku), odpadu (i pro myčku), rozmístění elektrických zásuvek, jističe velkých spotřebičů, přípojky plynu (je-li), odtahu pro digestoř, a to tak, aby byla vaše kuchyně jak hezká, tak funkční. U spotřebičů máte na výběr: volně stojící, nebo vestavné. Volně stojící chladnička je výhodnější, protože má větší objem a různou nabídku velikostí. U vestavěných chladniček máte značně omezené možnosti. Sporák i myčka nádobí jsou lepší zabudované - výhodou je jejich kompaktnost a návaznost na kuchyň. Menší spotřebiče zohledněte v závislosti na možnostech prostoru.
Ke správné funkčnosti a uživatelskému komfortu kuchyně přispívá také výběr jednotlivých skříněk, polic a jejich vnitřního vybavení - rozdělovníku a dalších systémů na uskladnění potravin a kuchyňského nářadí. Základem je kuchyň dimenzovat, tak, abyste vždy měli vše po ruce. V posledních letech je trendem i maximální využití spodních skříněk. Důvodem je designové odlehčení kuchyňské linky v horní části, která se dá pojmout i jako dekorativní. Zajímavé jsou otevřené police a systémy, které dotvoříte dózami s kořením a trvanlivými potravinami nebo menšími dekoracemi. Stále oblíbeným řešením jsou závěsné kolejničky, které se upevňují na kuchyňskou zástěnu. Do stropu nad kuchyňský ostrov si zase můžete instalovat rošt, ze kterého může viset nejpoužívanější kuchyňské náčiní.
Dnešní nabídka na trhu je mimořádně pestrá, není problém si vybrat. Jak si snadno pomoci? Zkuste si sesbírat obrázky kuchyní, které se vám líbí a sepište si, které prvky byste v kuchyni chtěli mít. Zaměřte se na jednotlivé části, ale i na prostor jako celek. Aby vaše bydlení působilo harmonicky, zařiďte ho v jednom stylu. To platí i při otevřené dispozici, kdy je kuchyň propojená s obývákem. Dejte pozor i na výběr barev oken, dveří, podlah i obkladů.
Kuchyň, podobně jako koupelnu, stavíte na jedno i více desetiletí, a proto na materiálech nešetřete. Vyberte si to nejkvalitnější, co si můžete dovolit, aby vaše kuchyně nejen dobře vypadala, ale i dlouho vydržela. Dlouhou životností se vyznačuje například přírodní a umělý kámen, porcelán, většina kovů, měď a nerezová ocel i vysokotlaký laminát. Správně ošetřené dřevo nebo impregnovaný beton jsou také dobrou a moderní volbou.
V neposlední řadě je důležité i osvětlení, které je v kuchyni často nevyhovující. Hlavní zdroj světla proto doplňte dalším osvětlením, například zabudovanými LED svítidly pod horními skříňkami. Platí pravidlo, že celá plocha pracovní desky by měla být osvětlena světlem 250 až 300 lx. Nad jídelní stůl volte takové světlo, které zachová přirozenou barvu jídla. Vhod přijde i možnost ztlumení nebo tzv. náladové světlo na osvětlení konkrétních předmětů, nik či skleněných poliček.
Podlaha v kuchyni je jedna z nejvíce namáhaných v rámci celého bytu/domu. Důležité je, co se vám líbí, jak se podlaha hodí k interiéru, jaká je životnost/odolnost podlahy, jak je náročná na údržbu. Odolnost vůči nárazům, horkým tekutinám a lehká udržovatelnost jsou parametry, které byste při výběru měli stavět na na první místo. Z těchto důvodů doporučuji jako podlahovou krytinu vinyl, dlažbu, linoleum, ekologické elastické podlahy či korek. Naopak nedoporučuji - dřevo, laminát, koberec a krytiny s větším množstvím spár. Pokud vás láká něco neokoukaného, sáhněte po betonu nebo zvolte litou podlahu.
Nyní vám představím základní typy kuchyní včetně jedné zajímavé alternativy, podíváme se na jejich uspořádání a poradím vám, nač si dát pozor!
Výčet jsem řadil dle abecedního uspořádání.
Lineární - rovné uspořádání, většinou od stěny ke stěně, se mnohdy v bytech jeví jako jediná možnost. Je dobré vědět, že není vhodné pro linky delší než 5 metrů (hodně se nachodíte) a kratší než 3 metry, protože by vám po umístění dřezu a varné desky nezbylo moc místa na přípravu - zde se doporučuje alespoň 90 cm v kuse a to mezi dřezem a plotnou. Dodatečné odkládací plochy můžete vytvořit na policích nebo varné desce, přikryté deskou z tvrzeného skla.
Linka sestavená do písmene L patří k velmi častým volbám, protože se hodí i do menších kuchyní a navíc vytváří prostor pro umístění jídelního stolu nebo pultu. Právě díky tvaru do L vzniká ideální trojúhelník mezi varnou deskou, dřezem a ledničkou. Ale pozor - vzdálenost mezi jednotlivými body by neměla být delší než 2,7 m, v opačném případě byste se dost naběhali! V takovém případě je lepší zvolit jiný typ rozmístění, například do U nebo paralelní.
V kuchyni do U máte sice všechno po ruce, ale rozhodně to není způsob jak nafouknout malou kuchyni a dostat do ní co nejvíce věcí, spotřebičů a nábytku. Nehodí se tam, kde byste mezi protilehlými skříňkami nemohli zachovat alespoň 120 cm volného prostoru. Jen tak totiž otevřete dvířka od dvou skříněk naproti sobě, můžete projít i kolem otevřené myčky a bude tu prostor také pro malé dítě nebo domácího mazlíčka, který se vám připlete pod nohy.
Ostrůvek - vaříte-li často. Je lepší ho mít jen jako odkládací a úložný prostor. Dřez či varná deska v ostrůvku vypadají stylově, ale k přenášení horké pánve, špinavého nádobí či tyčového mixéru od omáčky se moc nehodí. Kromě toho, že budete mít pořád pokapanou podlahu, může plný hrnec snadno skončit na zemi. Tomu se vyhnete, pokud do dlouhého ostrůvku umístíte dřez, pracovní plochu a varnou desku do jedné řady, což je obzvláště dobré řešení, pokud chcete stát čelem do prostoru. Ostrůvek může sloužit jako alternativa jídelního stolu.
Linka předělená poloostrůvkem se využívá pro oddělení pracovní a oddychové části s jídelním stolem.
Alternativní - nemá smysl investovat desítky až stovky tisíc do velkolepé kuchyně, když nevaříte pro rodinu, jíte v restauracích nebo si necháte dovážet jídlo. Jako základ vám postačí skříňka a pár polic, dřez a snadno udržovatelný sklokeramický nebo indukční dvouvařič. Vůbec to ale neznamená, že kuchyň nebude hezká - vaše spotřeba bude tak malá, že si můžete dovolit kvalitní materiály, pěknou baterii i hezké doplňky. Vybočte ze zajetých kolejí a zkuste si navrhnout svoji vzdušnou minikuchyni!